Starter op de woningmarkt? Alle stappen die je moet zetten voor het kopen van je eerste huis



Starter op de woningmarkt? Alle stappen die je moet zetten voor het kopen van je eerste huis
11 jun. 2024·
Leestijd:

Ben je er klaar voor om de eerste stappen te zetten op de Nederlandse woningmarkt? Spannend, maar vooral heel leuk! In deze startersgids staat het hele proces uitgelegd, hierdoor weet je precies wat je te wachten staat en waar je op moet letten!

De voorbereiding

Locatie
Begin met wat vooronderzoek naar de plekken waar je wil wonen. Maak een lijstje met wat je wel wil en wat je niet wilt. Hier een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Wil je in een dorp of in de stad wonen?
  • Wil je dicht bij je familie wonen?
  • Moet er een school in de buurt zijn?
  • Wil je in het centrum wonen of buitenaf?
  • Wil je bij een autoluwe straat wonen of vind je wat reuring in je straat wel gezellig?
  • Wil je dicht bij de supermarkt wonen of vind je het geen probleem als je er met de auto heen moet?

Budget
Zorg ervoor dat je je financiën op een rijtje hebt. Zorg ervoor dat je een actueel overzicht hebt van je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Bereken wat je per maand binnenkrijgt en wat je maximaal kwijt kunt zijn aan de hypotheek. Let wel op dat je meer vaste lasten hebt dan alleen de hypotheek, denk ook aan gas, water licht, internet, belastingen etc. Ook wil je geld overhouden om af en toe leuke dingen te kunnen doen, contributie van een sportclub te betalen of bijvoorbeeld voor de kinderopvang. En we raden aan om te sparen voor een buffer voor onverwachte kosten zoals onderhoudskosten. Je kunt dit bespreken met een financieel adviseur zodat je zeker weet dat je geen belangrijke kosten over het hoofd hebt gezien. Kijk ook eens of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van belastingen.

De zoektocht kan beginnen

Websites
Nu je weet wat je uit kunt geven en wat je woonwensen zijn, kun je gericht op zoek gaan naar een woning. Je kunt kijken op funda of op websites van makelaars. Ook kun je je op de meeste makelaarswebsites inschrijven voor een gratis zoekopdracht. Je vult dan een aantal gegevens in en dan ontvang je elk nieuw aanbod wat voldoet aan jouw wensen in je mailbox. Zo ben je altijd op de hoogte van het nieuwste woningaanbod.

Gratis zoekopdracht

Social media
Naast dat je de websites goed in de gaten blijft houden, kun je social media ook goed gebruiken voor je zoektocht naar een woning. Volg de makelaars in de regio waar je wil wonen. Sommige makelaars delen het aanbod eerder op hun socials dan op hun website, dan mis je dus nooit een woning!

Aankoopmakelaar
Wil het niet echt lukken met de zoektocht? Dan kun je natuurlijk altijd de professionele hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Sowieso handig om te doen, een makelaar heeft namelijk alle kennis over juridische zaken en de bouwkundige staat van woningen. Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar het kan wel heel handig zijn. Zeker als je alles voor de eerste keer doet.

Bezichtigen

Heb je een woning gevonden die je interesse wekt en waar je wel eens wilt kijken? Dan is het tijd om een bezichtiging in te plannen! Maar waar moet je precies op letten tijdens een bezichtiging?

  • Maak van tevoren een checklist met alle eisen en wensen die je hebt voor een woning. Voor en tijdens de bezichtiging kan je al deze punten bij langs gaan.
  • Laat je niet te veel leiden door de verkoopmakelaar. Tuurlijk is het handig om eerst zijn rondleiding te volgen, maar ga ook zelf op pad. Kijk bijvoorbeeld eens goed rond in de kamers waar de verkoopmakelaar snel doorheen gaat.
  • Maak foto’s tijdens de bezichtiging, dan kun je deze thuis nog een rustig bekijken. Tijdens een bezichtiging lijkt alles misschien wel mooier dan het is. Of je bent door enthousiasme vergeten hoe een kamer eruitziet. Na een nachtje slapen kijk je misschien wel heel anders naar de woning. Ook kun je de foto’s dan aan anderen laten zien, misschien zien zij net iets wat jij over het hoofd hebt gezien.
  • Staan de meubels van de huidige eigenaar nog in de woning? Probeer hier dan niet te veel op te letten. Kijk vooral naar de ruimtes, waar je je eigen meubels neer kan zetten, of de ruimtes groot genoeg zijn etc. Het zou heel zonde zijn als je nee zegt tegen een woning vanwege de meubels die er nu nog staan, maar later weggaan.
  • Let op de bouwkundige staat van de woning. Let vooral op de muren, kozijnen, eventuele lekkages en funderingsproblemen. Als koper heb je onderzoeksplicht, je bent dus verplicht om onderzoek te doen naar eventuele bouwkundige gebreken.
  • Kijk ook naar de ingebouwde apparatuur zoals een vaatwasser, koelkast en ook naar de cv-ketel. Wat is de staat van deze apparaten? Er komen namelijk flink wat kosten bij als je deze allemaal moet vervangen na aankoop van de woning.
  • Loop een rondje door de buurt.

Tijd om een bod uit te brengen

Verliefd geworden op een woning? Dan wordt het tijd om een bod te doen. Bied niet gelijk je maximale budget, dan heb je nog ruimte om te onderhandelen. Ben je toe aan het eindbod? Geef dit dan aan. Geef ook schriftelijk aan dat je eindbod onder voorbehoud is van financiering en bouwkundige keuring. Dan dek je veel risico’s af. Bied niet hoger dan je vooraf bepaalde maximumbod.

Je hypotheek regelen

Als je bod wordt geaccepteerd wordt er een koopcontract opgesteld (en waarschijnlijk een klein feestje gevierd 🎉) Na het tekenen van dit contract heb je nog drie dagen bedenktijd. Het wordt nu tijd om je hypotheek te regelen. Er zijn verschillende hypotheekvormen. Als starters kun je kiezen uit een lineaire of een annuïteitenhypotheek.

Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand hetzelfde hypotheekbedrag aflost. De rente die je betaald wordt wel steeds lager, waardoor het maandelijkse bedrag steeds wat minder wordt.

Annuïteitenhypotheek
Als je een annuïteitenhypotheek afsluit, betaal je elke maand een gelijk bedrag. Dit zal eerst veel rente zijn en weinig hypotheek, maar dit veranderd naar minder rente en meer hypotheek aflossing. De maandkosten blijven ten alle tijden hetzelfde met deze hypotheekvorm.

Hypotheekadviseur
Wij raden aan om bij het kopen van je woning een afspraak bij een hypotheekadviseur te maken. Je bespreekt dan je situatie, je inkomen, jullie kijken samen naar de hypotheekverstrekker die het beste bij jou past. Als je dit allemaal hebt besproken en je bent er uit welke hypotheekvorm en hypotheekverstrekker je wilt, moet je een aantal documenten en verslagen inleveren. Vervolgens schrijft je adviseur een adviesrapport en gaat aan de slag met het aanvragen van je hypotheek. Als de hypotheekverstrekker akkoord geeft op de documenten, ontvang je een hypotheekofferte. Deze teken je en dan is je hypotheek geregeld!

Naar de notaris!

De leukste dag van het proces! Jij en de verkopende partij gaan naar de notaris en tekenen het koopcontract en de hypotheekakte. Hierna is het tijd voor champagne want de woning is nu officieel van jou.

Dit was de aankoop van een woning in een aantal stappen. Natuurlijk is het proces voor iedereen anders, maar met deze gids ben je alvast voorbereid op de te nemen stappen. Veel verhuisplezier!

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

21 nov. 2024 Meer lezen

Brabant Makelaardij
Guido Gezellelaan 40 a
4624 GM Bergen op Zoom

Back to top